Siz de evinizi yenilemek ya da yeni evinizi hayalinizdeki şekle sokmak için tadilat yaptırmak istiyorsanız yapacağınız seçimleri, çalışacağınız kişileri ve belki de en önemlisi bütçenizi dikkatle belirlemelisiniz. Özellikle tadilat sürecinde evinizde yaşıyorsanız tadilat planlamasını doğru ayarlayarak maksimum verimlilikle ve minimum bütçeyle işleri tamamlatabilirsiniz.
Tadilat İhtiyacı Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Tadilat ihtiyacının ne zaman ortaya çıkacağı kişilerin beklentilerine göre değişir. Kimileri maddi imkanlarının da uygunluğu ile evlerinde herhangi bir sorun olmasa dahi evlerinin atmosferini değiştirmek için tadilat hizmetlerine başvururken kimileri yalnızca zorunluluk hallerinde tadilat seçeneğini değerlendirmeye alır. Tadilatın neden yapıldığından bağımsız olarak tüm tadilat yaptırmak isteyenlerin düşünmesi gereken önemli unsurları bu yazımızda ele aldık. Siz de tadilat gereksiniminizi doğru şekilde planlamak için önerilerimizden yola çıkabilirsiniz.
1. Bütçenizi Belirleyin
Genelde tadilat ihtiyaçları belirlendikten sonra tamamlanması gereken aşama olarak sunulsa da bütçenin ilk etapta belirlenmesi sizin için daha avantajlı olabilir. Neticede evinizin her bir odası eşit derecede tadilat yapılmasına ihtiyaç duymayabilir. Bu durumda bütçenizi gereğinden fazla zorlamamak için bütçenizi belirlemeli ve sonrasında öncelik sırasına göre tadilat yapılacak alanları tespit etmelisiniz. Bütçeniz düşündüğünüzden kısıtlı çıkarsa maliyeti düşük ama fark yaratan boya ve zemin döşemeleri gibi süreçlere öncelik verebilirsiniz.
2. Tadilata En çok İhtiyaç Duyan Oda Hangisi?
Kısıtlı bir bütçeniz varsa; zamanınızı da paranızı da boşa harcamak istemiyorsanız bütçenizi planladıktan sonra seçim yapmalısınız. Evinizin hangi bölümünün tadilata ihtiyacı olduğunu belirlemek için şikayetlerinizi ya da tercihlerinizi masaya yatırabilirsiniz. Mutfağınızın eskiliği mi banyonuzun su akıtması mı yoksa zemin döşemelerinin gıcırdaması mı sizin için öncelikle çözülmesi gereken problem, dikkatli düşünüp karar vermelisiniz.
3. Uzmanlarla Çalışın
Evinizin tadilatı sırasında beklenmedik harcamaların çıkma riskini azaltmak, tadilat sürecinin işkenceye dönmesini engellemek ve verdiğiniz paranın hakkını almak için mümkün olduğunca profesyonellerle çalışmanızı öneriyoruz. Küçük ya da köklü bir tadilat sürecine girecek olmanızdan bağımsız olarak evinize zarar gelmesini önlemek için profesyonellerle çalışmanın birçok faydasını görürsünüz. Sizin için verimli bir tadilat planı hazırlamalarını isteyebilir, maliyet hesaplamaları sırasında tecrübelerinin avantajını yaşayabilir ve verdiğiniz parayla çektiğiniz zorlukların karşılığını alabilirsiniz.
4. Tadilat Sırasında Eşyalarınızın Korunduğundan Emin Olun
Eviniz tadilat sırasında tozlanacağı ve tadilat işlemlerinin türüne göre eşyalarınız zarar görebileceği için tadilat çalışmaları henüz başlamadan gerekli önlemleri almalısınız. Koltuklarınızı ve halılarınızı toplamalı, mutfak tadilatlarında elektronik eşyalarınızı kaldırmalı, evinizin genelindeki kırılacak aplik veya lambader gibi aydınlatma aksesuarlarını ortalıktan çekmelisiniz. Eşyalarınızı koruduktan sonra evinizin geri kalan yerlerinin tozlanmasını dert etmeyin, tadilat sonlanana kadar evinizi detaylı bir şekilde temizlemeyin.
5. Şimdi Temizlik Zamanı
Tadilat süreci tamamlanana kadar ortadaki tozdan ve yığıntılardan evinizdeki değişimi tam olarak hissedemeyebilirsiniz. Ancak iş bitince temizlik aşamasına geçtiğinde evinizin atmosferinin değiştiğini, ferah bir ortamın hüküm sürmeye başladığını fazlasıyla fark edersiniz. Temizlik işlerine başlamadan çöpleri temizlemenizi ve sonrasında detaylı bir temizliğe girişmenizi öneriyoruz. Temizliğin sonunda evinizin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.
Sonuç olarak, zorunluluktan da evinizin atmosferini değiştirme isteğiniz nedeniyle de tadilat yaptırabilirsiniz. Tadilat sırasında uzmanlarla çalışarak, değişecek materyallerin yenisini satın alırken kaliteden ödün vermeyerek, eşyalarınızı koruyarak ve ihtiyaç sıralamanızı doğru belirleyerek bu süreci sorunsuz atlatabilirsiniz.