Eviniz sizi daha sinirli yapabilir! Dekorasyon seçimlerinin sizi nasıl etkilediği ile ilgili ilginç bilgiler yazımızda sizleri bekliyor.

Dekorasyon seçimlerinin insan psikolojisi üzerinde birçok farklı etkisi bulunduğu biliniyor. Evin nasıl aydınlatıldığı, evdeki hakim renkler, tercih edilen dekorasyon tarzı ve aksesuar seçimleri gibi unsurlar ev sakinlerinin daha neşeli, daha enerjik ya da daha sinirli olmasına neden olabiliyor.

Bu yazımızda kişiyi mutsuzlaştıran ve daha sinirli hale getiren dekorasyon yanlışlarını sizler için bir araya getirdik. Benzer tercihler yaptıysanız küçük değişimlerle hem evinizi hem de modunuzu değiştirebilirsiniz. Keyifli okumalar…

Uzmanlar Ne Diyor?

İç dekorasyonu oluşturan renk, desen, ışık, eşya büyüklüğü ve yerleşim gibi tüm unsurların biyolojik ve psikolojik etkilerinin olduğunu savunan uzmanlar, çevresel faktörlerin beyin tarafından salgılanan nörotransmitterleri etkilediğini ifade ediyor. Rahat bir ortamda insanların gevşediğini, enerjik bir ortamda ise daha canlı oldukları gerçeğinden yola çıkarak çevrenin insan psikolojisi üzerinde düşünüldüğünden çok daha fazla etkili olduğu sonucuna varılıyor.

1. Dekorasyon Bitkiden Yoksunsa…

Herkes evini çiçeklerle donatmak zorunda değil ama en azından küçük bir saksı pencere önüne konulabilir. Nefes alan bir canlı tüm mekanlara canlılık ve enerji katar. İç ortamdaki havayı temizlemelerinin yanı sıra stresi de azaltan yeşil bitkilere siz de evinizde yer verebilirsiniz. Mevsimlere göre çiçekli bitkiler de tercih ederek her mevsim ruhunuzu tazeleyebilirsiniz.

2. Tek Işık Kaynağınız Tavandaki Avize ise…

Hava karardığında odalarınızdaki tek ışık kaynağı tavanda asılı avize ise aslında kendinize yaptığınız bu kötülüğü fark edemeyebilirsiniz. Dekorasyonda tek ışık kaynağının kullanılmaması gerektiği ile ilgili şimdiye kadar sizinle birçok bilgi paylaştık. Yaşam alanlarınızı hangi amaçla kullandığınıza göre aydınlatma fikstürlerini çoğaltmalısınız. Vurgu, görev ve genel aydınlatmanın kurallarına bağlı kalmalı; enerjinizi yükseltecek ve atmosferi canlandıracak aplik, masa lambası, lambader ve avize gibi aydınlatma fikstürlerini eş zamanlı kullanmalısınız.

3. Antre “Her şeyi burada bırak” Alanına Dönüşmüşse…

Evinize girdiniz ve antrenin ayakkabı, terlik, askı vb. eşyalarla sıkış tepiş olduğunu gördünüz, nasıl hissedersiniz? Uzmanlara göre antrenin nasıl dekora edildiği ve ne kadar derli toplu olduğu insan psikolojisini ciddi anlamda etkiliyor. Evinizin kapısı sonuna kadar açılmıyorsa, antrede bir yığıntı varsa bu durumu değiştirmelisiniz. Antre dekorasyonuna özen göstererek evinizin yarattığı kasveti azaltabilirsiniz.

4. Yemek Odanız Buz Mavisine Boyanmışsa…

Renklerin de ışıklandırma kadar psikolojiyi etkilediği biliniyor. Bazı araştırmalar renklerin iştahı baskıladığını, mutsuzluk hissi yarattığını ve mod düşürdüğünü ortaya koyuyor. Ailecek yemek yenilen odalarda buz mavisi kullanılmaması gereken renkler arasında ilk sırada gösteriliyor.

5. Tüm Aksesuarlar Aynı Renkteyse…

Ev dekorasyonun en önemli unsurlarından biri olan aksesuarlar renkleri ile yaşam alanlarına canlılık ve pozitif bir enerji yayar. Ancak tüm aksesuarlar aynı renkte tercih edilirse dekorasyon genellikle baskılanır. Yapılan araştırmalar da bu gerçeği ortaya koyar; yaşam alanlarında tek renk aksesuar seçimi yapanların enerjileri düşebilir. Bu nedenle kırlent, vazo, masa lambası gibi aksesuarlar aynı renk tonlarında tercih edilmemelidir.

6. Eviniz Dağınıksa…

Dekorasyon tercihinden çok alışkanlıklarla bağlantılı olan ev dağınıklığı kişilerin psikolojisini olumsuz etkileyen ve onları daha sinirli hale getiren unsurlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Yaşam alanlarında çok eşya bulunması ve bu eşyaların dağınık bir şekilde durması evlerin atmosferinde negatif rüzgarlar esmesine neden olabiliyor. Siz de evinizde gereksiz eşyaların fazla dağınık olmasından şikayetçiyseniz evinizi yeniden organize ederek bu sorunun yarattığı olumsuzluğu giderebilirsiniz.

Paylaş ve Yorum Yap