Mutfak yenileme oldukça kapsamlı bir iş olduğu için mutfağını yenilemek isteyenlere pratik bilgiler sunacağız. Bütçe değerlendirmesinden mutfak rengi seçimine; mutfak avizelerinden mutfak aydınlatmasına kadar tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Evlerin en özel alanlarından olan mutfaklar aynı zamanda tadilat isteklerinin de merkezinde yer alıyor. Daha konforlu ve şık mutfaklara kavuşmak için kimi zaman mutfak dolaplarının değişmesi ya da kir tutmayan avize modellerinin satın alınması yeterli gelirken bazı durumlarda mutfakların ciddi bir yenilenme sürecinden geçmesi gerekiyor. Haliyle mutfak yenileme için dekorasyon belirlenmesi üstesinden gelinmesi en kolay engellerden birine dönüşüyor.

Önce Bütçenizi Belirleyin ve Araştırmaları Tamamlayın

Yeni, ferah ve hareket imkanının arttığı bir mutfağa kavuşmak istiyorsanız hazırlıkları başlatmadan bütçenizi belirlemelisiniz. Bunun için hazır mutfakların fiyatları ile ilgili araştırma yapmalı, mutfak aksesuarları fiyatlarını öğrenmeli ve tadilat işlemleri için gerekli malzemeleri belirlemelisiniz. Elbette işçilik için ne kadar maliyet çıkacağı konusunda da fikir almayı unutmamalısınız. Bütçenizi belirledikten sonra her zaman beklenmedik harcamalara karşı hazırlıklı olmalısınız. Biz bu noktada bütçe belirlerken hesaplamalarınıza %10 - %20 oranında ek olabileceğini hesaba katmanızı öneriyoruz.

Mutfağınızda Kaliteden Ödün Vermeyin

Herkes her şeyin en kalitelisine sahip olmak ister, aynı istek mutfak yenileme işlemi sırasında da devam eder. En pahalısını değil ancak bütçenizi zorlamadan alabileceğiniz en kaliteli ürünleri satın alarak mutfağınızın kalitesini arttırabilirsiniz. Böylece işlevsel ve kaliteli seçimlerin konforunu uzun süre yaşayabilirsiniz.

Mutfağınızı Yenilerken İsteklerinizi ve İhtiyaçlarınızı Birbirinden Ayırın

Mutfak yenileme için ayırdığınız bütçeyi çok aşmamayı hedefliyorsanız istekleriniz ve ihtiyaçlarınız arasına bir set çekmelisiniz. Gereksiz araç gereç ya da makine almamalı, ilk etapta amacınızın mutfağınızın temel gereksinimlerini karşılamak olduğunu unutmamalısınız.

Mutfakta Depolama Alanları Yaratın

Kileriniz yoksa ve mutfağınızı yenileme kararı verdiyseniz mutfak tasarımınızda depolama alanlarının yeterli olduğundan emin olmalısınız. Mutfağınızda kullandığınız küçük ev aletlerini, yedek bakliyatları, kışlık domates kavanozlarını ve tabak çanağı koyacak yeriniz olmadığı takdirde mutfak yenileme serüveniniz büyük bir hayal kırıklığı ile sonlanabilir.

Mutfağınızın Dekorasyonu Nasıl Olacak?

Mutfak yenilerken yapılan en büyük hatalardan biri o an için moda olması nedeniyle gerçekten beğenilmeyen dekorasyon tarzlarının tercih edilmesidir. Mutfaklar ailecek vakit geçirilebilen, yemek yapılan ve huzur veren alanlar olmalıdır. Bu nedenle ortak bir beğeniye hitap etmeyen mutfak dekorasyonlarının modası geçince mutfakta zaman geçirme keyfi azalabilir. Böyle bir yanılgıya düşmemek için mutfak dekorasyonu önerilerinin incelenmesi, zamansız tasarımlara mutlaka bakılması, en yeni dekorasyon trendlerinin ise gerçekten beğeniliyorsa tercih edilmesi gerekir.

Mutfakta Hakim Renk Ne Olmalı?

Mutfağınızı yenileme aşamasında mutfak dolaplarının, halının, perdenin ve duvarların rengini seçmeniz gerekir. Bu noktada mutfağınızın yapısını göz önünde bulundurmalısınız. Mutfağınızın genişliği ve gün ışığı alıp almadığı gibi unsurlar doğrultusunda tercih yapmalısınız. Mutfağınız küçükse ve kısıtlı ışık alıyorsa açık renk tercih etmenizi öneriyoruz. Daha geniş ve gün ışığı sıkıntısı çekmeyen mutfaklarda dilediğiniz renkleri kullanabilirsiniz.

Mutfak Aydınlatması Sizi Rahat Ettirmeli

Çok ilginçtir ki aydınlatma dekorasyonun en önemli unsurlarından biri olsa da çoğu zaman ihmal edilir. Bulaşık yıkarken, mutfak tezgahını toplarken, yemek yaparken, bıçak kullanırken ve hatta yemek yerken yetersiz aydınlatma konforun önündeki en büyük engel olur. Mutfak yenileme sürecinde aydınlatma tasarımına büyük bir özenle yaklaşılmalıdır. Tavan yüksekliğine ve genişliğine uygun bir mutfak avize modeli tercih edilebilir, spot lambalar ile görev aydınlatmanın gereklilikleri karşılanabilir. Aydınlatma fikstürleri tercih edilirken kolay temizlenebilenlere odaklanırsa mutfak temizliği derdi de azaltılabilir.

Paylaş ve Yorum Yap