Son yıllarda satılık veya kiralık ev ilanlarına göz gezdirdiyseniz stüdyo daire ilanlarındaki artışı mutlaka fark etmişsinizdir. Artık evler küçülüyor ve haliyle konforun arttırılması adına dekorasyon fikirleri de önem kazanıyor. Siz de çağın bu yeni trendine ayak uydurup stüdyo dairede yaşıyorsanız bu yazımız tam size göre! 30 – 60 metrekare arasında olan stüdyo daireleri yazımızdaki önerileri dikkate alarak eğlenceli ve oldukça konforlu yaşam alanlarına çevirmek mümkün. Üstelik aydınlatma fikstürlerinin yardımıyla evlerinizi olduğundan geniş göstermek de! İşte detaylar…
Alan Küçük Verimli Kullanılmalı
Kentleşmenin artması, geniş ev bulmanın lüks haline gelmesi ve bir de ev fiyatlarındaki artış nedeniyle stüdyo dairelere talep ister istemez yükseliyor. 1+0 olarak ifade edilen stüdyo dairelerde mutfaklar açık oluyor ve tüm yaşam alanının büyükçe bir oda içerisinde verimli bir şekilde organize edilmesi gerekiyor. Haliyle stüdyo dairelerin dekorasyonu sırasında verimlilik en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor. Her ne kadar ufacık alanların dekorasyonu zor ve konforu düşük olur diye düşünülse de doğru dekorasyon hamleleri ile stüdyo dairelerin konforu yükseltilebiliyor. Verimli bir dekorasyon tasarımının yapılması için eşya seçimi, mobilya yerleşimi ve aydınlatma tasarımı önem kazanıyor.
Stüdyo Dairelerde Mümkün Olduğunca Sade Renkler Kullanılmalı
Stüdyo dairede yaşamayı planlıyorsanız hem eşya seçiminde hem duvar renklerinde hem de aksesuarlarda mümkün olduğunca açık renkleri tercih etmelisiniz. Stüdyo dairenizin alan darlığına rağmen ferah görünmesini istiyorsanız beyaz, uçuk mavi, uçuk pembe, uçuk eflatun ve bej renklerine ağırlık verebilirsiniz.
Stüdyo Dairelerde Hantal Mobilyalardan Uzak Durun
Stüdyo dairelerin alanlarının en verimli şekilde kullanılması için mobilya seçiminin özenle gerçekleştirilmesi gerekir. Büyük ve hacimli koltuklar bu daireler için kesinlikle uygun değildir. Pratik, işlevsel ve çok fonksiyonlu mobilyalar tercih edilirse hem evlerin dekorasyonu göze daha hoş görünür hem de kullanılabilecek alanlar genişler. Mobilya seçimi yapılırken yatak olabilen kanepeler tercih edilmeli ve ihtiyaç halinde misafirler için de yer bulunabilmelidir. Oturma odası ve yatak odası aynı alanda olduğunda da yatak ve oturma grubu arasında doğal bir bölme görevi görecek işlevsel eşyalar tercih edilebilir. Son yıllarda dikey dekorasyon stüdyo daire sahipleri tarafından en çok talep görenlerdendir. Örneğin yataklar ranza formunda tercih edilirken altlarında kalan boş alanlara çalışma masaları yerleştirilebilir. Bu şekilde yer tasarrufunu sağlamak daha fazla kolaylaşır.
Stüdyo Dairelerde Alanlar Doğal Bir Şekilde Bölünmeli
Stüdyo dairenizde hiç odanız olmasa bile biraz yaratıcılığınızı kullanarak kendi odalarınızı yaratabilirsiniz. Yatağınızı mutfak ve oturma grubundan ayırmak için perdelerden yararlanabilir, kitaplıklardan yardım alabilir, mobilyaları alan bölünmesi için kullanabilir ya da yenilikçiliğinizi ortaya koymak için alanların duvar boyalarını farklılaştırabilirsiniz. Bu şekilde hem mahremiyetinizi koruyabilir hem de dekorasyon zevkinizle dikkat çekebilirsiniz.
Stüdyo Dairelerin Dekorasyonunun Yıldızı Aydınlatma
Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi yaşam alanlarının nasıl aydınlatıldığı atmosferi de görsel algıyı da çok büyük ölçüde etkileyebilir. Genellikle stüdyo daireler gün ışığı sıkıntısı çekmez yine de hava karardığında iş aydınlatma fikstürlerine düşer. Stüdyo dairelerde yaratılan tüm bölmelerin aydınlatmasının ayrı ayrı planlanması gerekir. Kişinin yaşam alışkanlıkları doğrultusunda yatak odalarında lambader ve masa lambası; mutfakta gün ışığı veren avize modelleri, oturma alanlarında avize modelleri ile birlikte lambader modelleri eş zamanlı kullanılmalıdır. Bu şekilde katmanlı bir aydınlık oluşturulabilir ve dar mekanlar dahi daha geniş görünebilir.