Evinizin dekorasyonunu yenilemek ya da yeni evinizi tam istediğiniz gibi dekore etmek istiyorsanız dekorasyonda Belçika stilini deneyebilirsiniz.

Ev dekorasyonunda sadelik, modernizm, doğallık ve lüks ögeler isteyenlere özel bu yazımızda Belçika dekorasyon stilinin olmazsa olmazlarını paylaşacağız. Kaliteli görünen nezih odaların ardındaki sır olarak tanımlanan Belçika dekorasyon stilinin gerektirdiği organik malzemeler, büyük mobilyalar, nötr tonlar, özenle seçilen avize modelleri ve daha fazlası sizleri bekliyor.

Dekorasyonda Belçika Stilinin En Önemli Unsurları Nelerdir?

Her dekorasyon stilinde olduğu gibi Belçika stilinin de kendine has ayırt edici özellikleri bulunur. Bu özellikler mekanlara imzasını atan, gösteriş katan ama aynı zamanda bütünsel bir sadeliğe yol açan niteliktedir. Alışılmışın aksine bir dekorasyon yakalamak isteyenlerin beğenisini kazanan Belçika dekorasyonunun olmazsa olmaz özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Belçika Stilinde Nötr Renkler Kullanılır

Belçika tarzı iç dekorasyonun en belirgin özelliklerinden biri mekanlarda kullanılan renklerdir. Duvarlar, perdeler, avize ve lambader modelleri, koltuklar genel bir uyum içerisindedir. Gözü rahatsız etmeyen ve mekanı dinginleştiren nötr renkler farklı tonlardan seçilebilir. Örneğin beyaz, açık gri, açık kahve, bej gibi doğal ve dinlendirici etkisi olan tüm renkler eş zamanlı olarak kullanılabilir. Önemli olan tüm renklerin aynı yumuşaklığa sahip olmasıdır.

2. Belçika Stilinde Keten Perdeler Tercih Edilir

Belçika’nın doğal kaynaklarından biri olması nedeniyle keten Belçikalıların tüm yaşamında yer edinmiştir. Evlerde, kıyafetlerde ve eşyalarda kullanılan keten, zaman içerisinde Belçika iç dekorasyon stilinde de kalıcı bir yer bulmuştur. Belçika tarzı dekore edilen evlerin ortak özelliklerinden biri de yere kadar uzanan nötr renklere sahip keten perdelerdir. Keten perdeler evlere şıklık ve dinginlik katan en önemli unsurlardan biri olarak ön plana çıkar.

3. Belçika Stilinde Organik Materyallere Yer Verilir

Belçika stilinin en çok göz kamaştıran özelliklerinden biri de organik materyallere yer vermesidir. Belçika stiline göre dekore edilen bir mekanda doğal ahşap, seramik, taş ve benzeri organik materyallere sıklıkla rastlanır. Üstelik bu ögeler mümkün olduğunca doğal şekilde kullanılır. Aşırı cilalanan gösterişli parçaların kullanımı tercih edilmez.

4. Belçika Dekorasyon Stilinde Büyük Mobilyalar Kullanılır

Belçika tarzı döşenmiş bir iç mekanda büyük mobilyalar tercih edilir. Koltuklar keten kumaşla kaplanmıştır, nötr renktedir ve oldukça geniştir. Rahatlığın ön planda tutulduğu bu konseptte çok eşya bulunmaz ama bulunanlar da oldukça büyük seçilir. Sadeliğin hüküm sürdüğü Belçika tarzı dekorasyon çok küçük alanlarda verimli bir şekilde uygulanamasa da geniş alanlarda muhteşem bir sadeliğin temsilcisine dönüşür.

5. Belçika Dekorasyonu Doğal Işık Etkisi Gerektirir

Belçika stiline göre dekore edilen mekanlarda mümkün olduğunca gün ışığının varlığı istenir. Seçilen eşyalardaki doğallıkla gün ışığı birleştiğinde Belçika stili gerçek değerini gösterebilir. Elbette her evde gün ışığı geniş pencerelerden karşılanamaz, bu nedenle Belçika stiline göre dekore edilen mekanlarda aydınlatma aksesuarı seçimleri önem kazanır. Ortamın atmosferini doğal, sıcak ve çekici kılacak lambader, aplik ve sade avize modelleri Belçika dekorasyon stilini tamamlayabilir.

6. Belçika Dekorasyonunda Modern Ögeler de Yer Bulur

Her ne kadar nötr renkler, büyük mobilyalar, sadelik ve doğal unsurlar etrafında gelişen bir dekorasyon tarzı olsa da Belçika stiline göre dekore edilen mekanlarda modern çizgiler de yer bulur. Yeni ve eski, doğal ve dikkat çekici ögelerin bir arada kullanılması bu iç dekorasyon stilini tamamlar. Modern avizeler, modern lambaderler ve metal ögeler iç mekanlara göz alıcı bir dinamizm katar.

Paylaş ve Yorum Yap