Söz konusu dekorasyon olduğunda genel geçer anlamda kabul edilen kurallar tasarım aşamasında ev sahiplerinin karar vermesini kolaylaştırabilir. Avize seçimi, avize büyüklüğü, hakim dekorasyon renklerinin belirlenmesi gibi karar aşamaları kurallarla daha kolay karar verilir hale gelir. Ancak unutulmaması gereken bu kuralların dekorasyonun temelini oluşturduğu yine de vazgeçilmez olmadığıdır. En dikkat çekici iç mimari örnekleri incelendiğinde de bu kuralların esnetildiği ve hatta görmezden gelindiği dikkat çeker. Siz de yaşam alanlarınızın dekorasyonu için radikal tercihler yapmayı istiyorsanız yazımızda görmezden gelebileceğiniz 7 kuralı bulabilirsiniz.
Kural 1: Dekorasyonda Renk Uyumu Olmalı
Bir evin dekorasyonunda kullanılan tüm eşyaların ve hatta duvar renklerinin birbiriyle eşleşmesi tercih edilen bir durum olsa da bu kuralın esnetilmesi mümkündür. Dekorasyonda kullanılan renk seçimlerini yaparken renklerin aynılığından ziyade birbiriyle nasıl uyum sağladığına odaklanılması gerekir. Perdeler, halılar, koltuklar ve yastıklar aynı rengin farklı tonları olmak zorunda değildir. Az önce de belirtildiği gibi önemli olan seçilen renklerin birbirini tamamlamasıdır.
Kural 2: Metaller Karıştırılmamalıdır
Genellikle evlerde kullanılan metal aksesuarların her zaman aynı tarzda olması gerektiği söylenir. Kapı tokmaklarından, lambader tabanlarına; musluklardan avize modellerine kadar tüm metallerin aynı yapıya sahip olması gerektiğine inanılır. Bu kural bir açıdan kabul görse de bazı durumlarda birden fazla metal yüzeyin kombinasyonu evlerin havasını tamamen değiştirebilir. Bazı fikstürler için parlak kromlar, bazıları için pirinç ve bazıları için alüminyum metaller kullanılabilir. Metallerin dokusundaki benzerlik renk farklılığının sorun olmaktan çıkmasını sağlar.
Kural 3: Küçük Odalarda Koyu Renkler Kullanılmamalıdır
Koyu renkler alanları daha küçük gösterdiği için küçük odaların dekorasyonunda tercih edilmezler. En azından uzun yıllar boyunca bu kurala uyum sağlanmıştır. Fakat dekorasyon algısının değişmesi ile birlikte insanların dekorasyona yükledikleri anlam da değişti. Temel amaç odaları olduğundan büyük değil, kişinin konforunu arttıracak şekilde dizayn etmek oldu. Dolayısıyla küçük odalarda da koyu renkler kullanılmaya başlandı. Koyu renk kullanılan ancak avize, lambader ve aplik gibi aydınlatma fikstürlerinin dengeli bir şekilde konumlandırıldığı küçük odalar son yıllarda giderek popüler hale geldi.
Kural 4: Çerçeveler Her Zaman Beyaz Olmalıdır
Evlerde çerçeve seçimleri genellikle beyaz renkli olur. Duvarların ve genel dekorasyonun tamamlayıcısı olduğu için çerçeve renklerinde genellikle standartlıktan yana tercih yapılır. Fakat artık bu kural da yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamıştır. Koyu renkli ve rustik görünümlü çerçevelere gösterilen ilgi giderek artmaktadır.
Kural 5: Nötr Renkler Vazgeçilmezdir
Nötr renkler dekorasyonu tamamlayan ve dengeleyen en önemli unsurların başında yer alır. Ev dekorasyonunu sadeleştiren ve eşyaların çizgilerini yumuşatan bu renkler artık yenileri ile değiştirilmeye başlamıştır. Duvar renklerine yakın seçilen tamamlayıcı renklerin yerini sıcak tonlar almıştır. Bunun için ev sahipleri gri ve bej gibi renkleri kullanabilirler ve favori nötr renklerini yenileyebilirler.
Kural 6: Tavanlar Her Zaman Beyaz Olmalıdır
Tavan rengi denilince akla ilk beyaz gelir. Ancak son yıllarda dekorasyonda yeniliklerin benimsenmesi ile birlikte beyaz tavanların yerini renkli tavanlar almaya başlamıştır. Tavan rengi seçilirken, beyazdan farklı bir ton tercih edilecekse, dikkatli olmak gerekir. Koyu renk tavanlar odanın odak noktası olacağı için renk seçimlerinin titizlikle yapılması gerekir. En yeni renk trendleri takip edilerek tavanlar benzersiz bir alan olarak yeniden yapılandırılabilir.
Kural 7: Vurgu İçin Parlak Renkler Daha İyi Sonuç Verir
Odaların duvarları farklı renklerde boyanacaksa ve vurgu algısı güçlendirilecekse eskiden yalnızca parlak renkler tercih edilirdi. Fakat son yıllarda vurgu için daha doğal ve soft renkler kullanılmaya başlandı. Su yeşili, açık gri ve hatta şampanya renkli duvarlar ev dekorasyonunda hakimiyetini güçlendirdi. Siz de yenilikçi bir dekorasyon tarzını yansıtmak istiyorsanız vurgu için parlak renkler yerine soft renkleri tercih edebilirsiniz.