Doğru aydınlatma ekipmanları ve doğru tasarım ile binalarınızın galeri boşluklarını değerlendirin.

Binalarda, otellerde veya evlerde; binaların ortak alanlarında veya bağımsız kısımlar içerisinde katlar arasında bırakılan boşlukların; yani galeri boşluklarının aydınlatması genel olarak ihmal ediliyor. Gerek alan genişlikleri gerekse binaların kalbi niteliğinde stratejik konumları galeri boşluklarının aydınlatmasına daha fazla önem verilmesi gerektiği sonucunu doğuruyor.

Galeri boşlukları kimi zaman yapı yönetmeliklerinde geçen şartlar kimi zaman ise mimari tercihler dolayısıyla binalarda konumlandırılabiliyor. Merdivenlerle desteklenen bu alanlar iki üç kat yüksekliğinde devasa bir boşluk özelliği gösterir ve genellikle ihmal edilseler dahi bulundukları alanların dekorasyonunu etkileme gücüne sahiptir. Galeri boşluklarının aydınlatılması da tam da bu nedenle düşünüldüğünden çok daha önemlidir. Bu yazımızda galeri boşluklarının aydınlatması ile ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Galeri Boşluklarının Aydınlatması Özel Olarak Tasarlanmalı

Her bina, her galeri boşluğu özel çizgilere sahiptir. Bu nedenle galeri boşluğu aydınlatması mekan özelinde tasarlanmalıdır. Her galeri boşluğunu aydınlatacak tek bir aydınlatma tasarımından söz etmek bu nedenle çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Galeri boşluğunun bulunduğu evin, binanın, otelin ya da alışveriş merkezinin genel dekorasyonu galeri boşluğu aydınlatması sırasında yol gösterecektir. Binanın imajı, bina sahibinin beklentileri, binanın kullanım amacı, binada bulunan kişilerin beklentileri gibi değişkenler galeri aydınlatması tasarımında kullanılacak avize modelleri, aplik ya da spot lamba gibi aydınlatma fikstürlerinin seçimini etkileyecektir. Alelade bir aydınlatma tasarımı galeri boşluklarının ve hatta tüm mekanın havasını sönükleştirmeye neden olabilir. Bu nedenle galeri boşluğu aydınlatması bina veya mekan özelinde bir proje olarak değerlendirilmeli, taleplere uygun adımlar atılmalı ve maksimum verimlilikte sonuçlar alınması sağlanmalıdır.

Galeri Boşluğunun Yarattığı Ferahlığı Lehinize Kullanın

Yapılardaki galeri boşlukları katlar arasındaki geçişi mümkün kılmanın yanı sıra ortama ferah bir hava da katar. Ortam ambiyansını ferahlatan galeri boşluklarının aydınlatması bu nedenle bir kat daha önemli hale gelir.  Çoğunlukla galeri boşluklarının aydınlatmasında; boşluk alanı çok genişse büyük avize modelleri tercih edilir. Özellikle alışveriş merkezlerinde galeri boşluklarının aydınlatmasında tek ve çok büyük bir avize kullanılır. Seçilen avize modelinin tasarımı mekanların ruhuna göre çok şatafatlı da çok sadede olabilir. Binanın yapısı ve kullanım amacı avize modeli seçiminde verilen kararı yönlendirecektir. Galeri boşluklarının modern bir havası varsa ve alan çok geniş değilse genellikle sarkıt şeklinde çok parçalı aydınlatma fikstürleri tercih edilir. Farklı tasarımlara sahip çok parçalı avizeler ortamın modern dekorasyonu bütünleyici bir etki yaratır. Avize aydınlatması tek başına yeterli gelmezse yine gömme ışıklar, aplikler ve evlerdeki galeri boşluklarında lambader modelleri de aydınlatmada kullanılabilir.

Galeri Boşluğunun Tasarımını Katmanlı Aydınlatma İle Ön Plana Çıkarın

Mekanların bütünsel algısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan galeri boşluklarında tek tip aydınlatma kullanma zorunluluğu yoktur. Gölge oyunlarının yaratılması ve mekana ferah bir aydınlık katılması için birden fazla aydınlatma fikstürü bir arada kullanılmalıdır. Mekanda ışık katmanlarının oluşturulması ve galeri boşluğu dekorasyonunun iyileştirilmesi için mekanlar özelinde belirlenen ışıklandırma aksesuarlarından yararlanılması mümkündür. Özellikle evlerde ve otellerde ortam atmosferini ısıtmak için eklenen dekoratif ürünlerin odak noktası haline döndürülmesi ve mekan algısının iyileştirilmesi için galeri boşluğu aydınlatılması profesyonel bir şekilde planlanmalıdır.

Siz de galeri boşluğu aydınlatması ile fark yaratmak ve mekanları olduğundan daha etkileyici kılmak isterseniz, galeri boşluğu tasarımını en mükemmel şekilde yaptırmak için profesyonellerden destek alabilirsiniz.


Paylaş ve Yorum Yap