Restoranların, cafelerin ve otellerin aydınlatma tasarımları yapılırken; hedef kitlenin beklentileri, zevkleri ve tercihleri dikkate alınmalıdır. Kimi zaman muhteşem lezzetler sunan bir restoran, kaliteli hizmet veren bir otel ya da ürün çeşitliliği ile fark yaratan bir cafe dahi yanlış ya da yetersiz aydınlatıldığı için müşterilerinin gözünde hak ettiği değeri göremez.
Mekanların iç dekorasyonunun değişmez bir parçası olan aydınlatma fikstürleri atmosferi büyüleyici hale getirebilir. İşletmeler aydınlatılırken alanlarının genişliği, hizmet konseptleri, hizmetlerinin içerikleri ve hedef kitlelerinin nitelikleri göz önünde bulundurulmalıdır.
İşletmelerin aydınlatmasında genel aydınlatma, vurgu aydınlatma ve görev aydınlatmasının yanı sıra dekoratif aydınlatma unsurlarına da mutlaka yer verilmelidir. Yalnızca doğru planlanan bir aydınlatma sonucunda mekanlar müşterileri için uğrak noktasına dönüştürülebilir. İşletmelerin aydınlatması hem iç hem de dış alanları kapsamalı; işletme çalışanlarının küçük kazalar yaşamaları engellenirken müşteri deneyimi iyileştirilmeye çalışılmalıdır.
İlk İzlenimi Aydınlatma Verir
Otellere, restoranlara ya da cafelere ilk adım atıldığında zihinde beliren ilk izlenimin sebebi aydınlatmadır. Işığın mekanlarda nasıl kullanıldığı, ön plana çıkarılan unsurlar, ortamın samimiyeti ya da romantikliği hakkında en güçlü veriler aydınlatma sayesinde misafirlere ulaştırılır. Bir mekan ne kadar güzel dekore edilmiş olursa olsun dikkat çekici bir aydınlatmayla taçlandırılmazsa iç dekorasyona verilen emekler etkisini hissettiremez. Bu nedenle zihinlere kazınacak bir aydınlatmanın oluşturulması için mutlaka mekan özelinde aydınlatma tasarımı yapılmalıdır. Gömme ışıklar, aplik modelleri, spot lamba ve hatta konsept doğrultusunda masa lambaları mükemmel bir birlik oluşturacak şekilde yerleştirilmelidir.
Aydınlatma İşletmelerin Atmosferini Değiştirir
Aydınlatmanın ne kadar parlak olduğu, aydınlatmada hangi renklerin kullanıldığı mekanların atmosferini doğrudan etkiler. Bu nedenle her işletme hizmet konseptine özel aydınlatma renkleri ve parlaklığı belirlemelidir. Örneğin yalnızca akşam yemekleri için tercih edilen bir restoranda çok parlak renklerin kullanılması mekan algısını olumsuz yönde etkileyecektir. Loş, çok parlak olmayan ve sıcak renkler ise ortama samimi bir hava katacaktır. Aynı kurallar cafeler için de geçerlidir. Hem gündüz hem de akşamları misafirlerini ağırlayan bu işletmelerin ışıklandırması gündüz ve akşamları müşteri kitlesinin beklentilerine göre farklılaştırılmalıdır. Otelleri ele alırsak bu işletmelerin her bir bölümünün ayrı bir şekilde aydınlatılması gerektiğini söyleyebiliriz. Misafirlerle ilk temasın gerçekleştiği resepsiyonlar samimiyeti gösterecek şekilde aydınlatılırken otel restoranlarında ışık oyunlarına başvurularak ortam atmosferi iyileştirilmelidir. Odaların aydınlatmasında ise lambader, masa lambası ve avize gibi farklı aydınlatma fikstürleri bulundurularak misafirlerin aydınlatmayı özelleştirebilmesi sağlanmalıdır.
Aydınlatma Mekanın Albenisini Arttırır
Mekanların içleri kadar dış bölümlerinde etkisini hissettiren aydınlatma tasarımları mekanlara davetkar bir hava katar. Konseptin başarılı bir şekilde dışa vurulmasını sağlayan aydınlatma; müşterilerin dikkatini çekmesi adına oldukça etkilidir. Dekoratif aydınlatma aksesuarları ve efekt aydınlatması ile cafelerin ve restoranların kişiselleştirilmesi; özgünleştirilmesi ve cazibelerinin arttırılması mümkündür.
Aydınlatma Mekanın Güzelliğini Gözler Önüne Serer
Aydınlatmasının kusursuz yapıldığı mekanlar olduğundan daha geniş, daha ferah, daha güzel ve daha etkileyici görünebilir. Aydınlatma mekanlardaki tüm alanların eşit bir şekilde ön planda olmasını mümkün kılar; mimari ayrıntıları ön plana çıkarır ve ilgiyi mekanda kullanılan en güzel aksesuarlara çekebilir. Aydınlatma; mekanların tarzlarını dışa vurup diğer işletmelerden ayrılmalarının en şık yollarından biri ve mekana özel ruhun en önemli temsilcisidir.