Odaların Aydınlatma Planlamasında Metrekare İlişkisi

Bir evin aydınlatma tasarımı, o evin dekorasyon tarzının en önemli tamamlayıcısıdır. Yaşam alanlarının atmosferini değiştiren, yaşam alanlarını aydınlatan ve aynı zamana görsel bir algı yanılsaması yaratıp odaların daha geniş ya da büyük görünmesini sağlayan aydınlatma aksesuarlarının seçimi doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Bir evde kullanılan aydınlatma aksesuarları, o aksesuarların tasarımları ev sahiplerinin beğenilerini ortaya koyar. Hem işlevsellikleri hem de dekoratif etkileri nedeniyle aydınlatma aksesuarlarının tercihi sırasında dikkatli olunmalıdır. Çok küçük bir odaya kocaman bir avize modeli, büyük bir odaya küçük bir avize modeli konulursa odanın aydınlatması kusursuz bir şekilde yapılamaz. Böylece odaların konforu yükseltilip dekorasyon can alıcı bir güzellikte sergilenemez. Bu yazımızda odaların büyüklüğüne göre aydınlatma tasarımının nasıl olması gerektiği ile ilgili önemli ipuçları paylaşacağız.

Odaların Metrekaresine Uygun Avize Seçimi

Geniş ya da dar; büyük ya da küçük odalar için tercih edilen avize modellerinin odanın havasını değiştireceğini daha önceki yazılarımızda da vurguladık. Odalar için avize seçilirken avize büyüklüğü önemli bir faktör olsa da avizenin tasarımı, tavanda ne kadar yüksekliğe monte edildiği gibi değişkenlerin de bulunduğu unutulmamalıdır.

Avize boyutu belirlenirken odanın uzunluğu ve genişliği göz önünde bulundurmalıdır. Avize boyutunu belirlemek için uzmanların bazı önerileri bulunur;

  • 3.05 m X 3.05 m ölçülerindeki bir oda için tercih edilen avize modelinin yaklaşık 43 – 50 cm genişliğe sahip olması gerekir.
  • 3.66 m X 3.66 m ölçülerindeki ve 10 m2 dolaylarında alana sahip bir oda için tercih edilen avize modelinin yaklaşık 55 – 68 cm genişliğe sahip olması gerekir.
  • 4.27 m X 4.27 m ölçülerindeki ve 18 – 20 m2 dolaylarında alana sahip bir oda için ise tercih edilen avize modelinin yaklaşık 60 – 80 cm genişliğe sahip olması gerekir.

Belirtilen ölçülere sahip odalarda belirtilen ölçülerdeki avize modellerinin kullanımı en etkili sonuçların alınmasını ve odanın genel aydınlatmasının sorunsuz olmasını sağlayacaktır. Küçük sayılabilen bu alanlarda genellikle yalnızca tek bir avize kullanımı yeterli olsa da ek aydınlatma aksesuarlarına duyulan ihtiyaç da azalmayacaktır. Dekorasyonu geliştiren ve oda aydınlatmasının katmanlı olmasını sağlayan lambader ve aplik gibi fikstürler oda aydınlatmasını tamamlayacaktır.

Küçük Odalarda da Büyük Odalarda da Aydınlatma Eş Derecede Önemlidir

Kimi zaman küçük odaların alan kısıtlığı ev sahiplerinin bu alanları yeterince aydınlatmaya gerek duymaması sonucunu doğurabilir. Halbuki küçük odaların aydınlatması da büyük odaların aydınlatma tasarımı kadar önemlidir. Küçük odaların genel aydınlatmasını destekleyecek nitelikte kurgulanan lambader, spot ve masa lambası gibi aydınlatma fikstürleri odaların dekorasyonunu göz alıcı hale getirebilir.

Büyük odalarda ise aydınlatma hem ev sahiplerinin güvenliği hem de konforu için  belirleyici hale gelir. Büyük odaların verimli bir şekilde aydınlatılması için odanın alanına da bağlı olarak tek ya da çoklu parçalardan oluşan avize seçimlerinin yapılması gerekir. Üstelik yalnızca avize seçimleri de aydınlatma tasarımının tamamlandığı anlamına gelmez. Büyük alanlarda masa lambası, aplik, lambader ve spot lamba gibi aydınlatma aksesuarları görsel bir şölen yaşatabilir. Odanın derinliğini arttıran, ev sahiplerinin güvenliğini yükselten, konforu çoğaltan ve dekorasyonu en ince şekilde yansıtan yardımcı aydınlatma aksesuarları, ev sahiplerinin evlerine imza atmasının en ışıltını yoluna dönüşür.


Paylaş ve Yorum Yap