Loft tasarım denilince akla ilk dikkat çekici duvarlar gelir

Loft Tasarım

Geçmişi çok eskiye dayanmıyor; 1970’li yıllarda New York’taki sanatçılar tarafından başlatılan loft dekorasyon trendi ferah ve keskin duvarlarla ayrılmayan bir dizayn tarzını ifade ediyor. Geniş alanlar, tuğla kaplı duvarlar ve yüksek tavanlı mekanlarla karakterize loft tasarım ile ilgili hazırladığımız bu yazıda tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Genel olarak çatı altında kalan mekanları tasvir etmek için kullanılan “loft” kelimesi son dönemlerin en dikkat çekici dekorasyonlarının ardındaki sır olmayı sürdürüyor. Geniş ve açık alanlarda başarı ile kullanıldığında mekanlara göz alıcı bir hava katan loft tasarım günümüzde hem işletmelerde hem de yaşam alanlarında tercih ediliyor. Köhne binaların yeniden kullanılması ve restore edilmesi de loft tasarım meraklılarının en gözde seçimlerinden oluyor. Loft tasarım; geniş alanlar, yüksek tavanlar, duvarsız mekanlar, tuğlalı duvarlar gibi olmazsa olmaz dekorasyon unsurlarından oluşuyor. Yapıların mevcut mimari özelliklerinin korunduğu loft tasarımlarda eski fabrikalar, okullar, hangarlar ve depolar gibi ayrıcalıklı özelliklere sahip binalar yeniden dönüştürülerek kullanıma açılıyor.

Loft Tasarım İşletmelerin Ruhunu Canlandırıyor

Başlangıçta sanatçılar tarafından tercih edilen loft tasarım son yıllarda hızla artan oranda işletmeler tarafından da kullanılıyor. Dönüşüm, yüksek tavan, serbest plan, geniş pencereler ve yalın yapı gibi beş mimari kriterin bir arada uygulandığı işletmeler müşterilerine hem benzersiz bir deneyim hem de fark yaratan bir dekorasyon sunuyor. Eski sanayi binalarının dönüştürülmesi ile uygulanan loft tasarım yeni binalarda da uyarlanabiliyor. Gençlerin gittiği eğlence mekanları, cafeler ve şık restoranlar loft tasarımın ayrıcalıklı görünümünü ön plana çıkarıyor. Modernist ve sanatsal bir duruş sergileyen bu işletmeler hedef kitlelerine farklı vizyonlarını yansıtmanın avantajlarını yaşayabiliyor. Her ne kadar yüksek tavanlar bu tasarım trendinin vazgeçilmezi olarak düşünülse de loft tasarım trendine uygun dizayn edilen işletmelerde çoğunlukla asma katlar kullanılıyor. Böylece yüksek tavanların avantajı ek müşteri kapasitesinin yaratılması ile arttırılıyor. Loft tasarımın orijinal felsefesi dönüştürülen eski binalar olsa da yeni binalar da bu tasarım trendinin ruhuna uygun tasarlanabiliyor. Dolayısıyla ticari faaliyetleri için bina inşa ettiren işletme sahipleri de kendileri için en uygun yaşam alanlarını tasarlattıran ev sahipleri de bu dekorasyonu tercih edebiliyor.

Loft Tasarımın Yıldızları Geniş Metal Çerçeveli Pencereler

Loft tasarım trendinin en önemli unsurlarından biri de geniş pencerelerdir. Metal çerçeveli pencereler mekanlarda gün ışığı etkisinin maksimize edilmesini sağlar. Gün ışığının etkisini yitirdiği zamanlarda da oluşturulan aydınlatma tasarımı ile işletmeler aydınlanır. Parçalı avize modelleri, çok çeşitli tasarımlara sahip lambader modelleri, dekorasyonu tamamlayan aplik modelleri ve masa lambası modelleri de loft tasarımı bütünler nitelikte konumlandırılır. Tesisat borularının, elektrik kablolarının ve sabit yapı elemanlarının kamufle edilmemesi aydınlatmanın loft mekanlar dahilinde harikalar yaratmasına da yol açmaktadır.

Loft Tasarımda Duvarlar

Loft tasarım denilince akla ilk dikkat çekici duvarlar gelir. Çoğu duvarın sıvası yarım bırakılmıştır, birçok duvar ise tuğla ile döşenerek mekanlara endüstriyel bir hava katılmıştır. Taş döşemeler, ahşap ve beton ile uyumlu bir şekilde kullanılır ve loft tasarımın özünde doğallık vardır. Loft tasarım ruhuna uygun olarak tasarlanan işletmelerde beton, sac ve tuğla malzemeleri dengeli bir şekilde birleştirilir ve işletmelerin hakim renkleri yapaylıktan uzaktır. Gri, bakır rengi, kırmızı ve ahşabın tonları ile renklenen işletmelerde genel olarak sıcak bir atmosfer hüküm sürer.


Paylaş ve Yorum Yap